07.07.2010 | Kategorija: Aktualno, Civilnopravni članki, Gospodarskopravni članki, Uporabno, Vsi članki | Komentarji (52)

Pravice potrošnika pri nakupu blaga

Ali se vam je že kdaj zgodilo, da ste kupili določen izdelek, ki je imel stvarne napake, oziroma ni imel pričakovanih lastnosti? Prijazno ste ga odnesli nazaj v podjetje ali trgovino, kjer pa so vas napotili na uveljavljanje stvarnih napak neposredno na servis, pooblaščen za kupljeni izdelek.
Kljub dejstvu, da je izdelek nov
. Nato ste se več dni sprehajali od trgovine do servisa, dokler vam je bilo dovolj in ste obupali ter se sprijaznili, da ste kupili nekaj, kar vam ne koristi.

Takšnih in podobnih primerov je nešteto. Trgovci skoraj vedno uspejo kupca za uveljavljanje stvarne napake, poslati na servis. Vzrok je v premajhnem poznavanju pravic kupcev na podlagi Obligacijskega zakonika (OZ) in še bolj na podlagi Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot). Ta dva zakona namreč dajeta kupcem izdelka določene pravice, med drugim tudi pravico, da izdelek z napako takoj že v trgovini zamenjajo z novim izdelkom brez napak.

Predstavil vam bom kratek vsakodnevni primer nakupa izdelka in pravice, ki vam gredo po zgoraj omenjenih zakonih.

Primer

V trgovini kupite določeno tehnično stvar (televizor, računalnik, itd.). Prinesete jo domov, vendar ugotovite, da ne deluje. Lahko da kakšen gumb ne deluje, lahko da ima zaslon kakšno okvaro ali pa je samo fizično poškodovan. Odpravite se nazaj v trgovino in želite, da se napaka odpravi. Trgovec vam prijazno pove, da morate stvar odnesti na servis, kjer vam ga bodo popravili. Velikokrat se trgovci sklicujejo, da vam bi stvar zamenjali, če bi jo prinesli v 8 dneh. Odpravite se na servis, kjer vam povejo, da bo popravilo trajalo 40 dni ali celo, da bo morala stvar na popravilo v tujino. Tako ostanete za skoraj dva meseca brez stvari, ki ste jo kupili z namenom, da jo uporabite še isti dan nakupa.

Rešitev

OZ v členih od 458. do 488. določa odgovornost za stvarne napake ter ureja garancijo za brezhibno delovanje stvari. Prodajalec na podlagi OZ in ZVPot odgovarja za stvarne napake, ki jih je imela stvar v času njenega nakupa. Celotno poglavje ne bom podrobno razčlenil, vendar vas zgolj opozarjam na 468. člen OZ, ki pravi, da kupec, ki je o napaki pravočasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko:

1. zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroči drugo stvar brez napake (izpolnitev pogodbe);

2. zahteva znižanje kupnine;

3. odstopi od pogodbe.

V vsakem izmed teh primerov ima kupec pravico zahtevati povrnitev škode.

Na prvi pogled mogoče dvoumno razlago, kaj lahko kupec zahteva od prodajalca, podrobneje razčlenijo v prid potrošnika določbe ZVPot, ki jih bom razložil v nadaljevanju. Že sam OZ pa navaja alternativno možnost izbire kupca – odpravo napake ali izročitev druge stvari brez napake.

Nadalje je pomembno, kot določa 481. člen OZ, da če je prodajalec kakšnega stroja, motorja, kakšnega aparata ali drugih podobnih stvari, ki sodijo v tako imenovano tehnično blago, izročil kupcu garancijski list, s katerim proizvajalec jamči za brezhibno delovanje stvari v določenem času, šteto od njene izročitve kupcu, stvar pa ne deluje brezhibno, lahko kupec zahteva tako od prodajalca kot tudi od proizvajalca, da jo v primernem roku popravi ali, če tega ne stori, da mu namesto nje izroči stvar, ki brezhibno deluje. Pomembno je, da lahko kupec zahteva popravo ali novo stvar, tako od proizvajalca, kot od prodajalca.

ZVPot v členih od 25 do 42 določa prodajo blaga in opravljanje storitve. V našem primeru sta pomembna člena 37.a in 37.c. Prvi omenjeni člen pravi, da potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita. Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, When other are quieting down for the summer, one school gets louder. ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena. ZVPot pa določa tudi domnevo, da se šteje, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve. To pomeni, da boste morali napako, ki jo boste uveljavljali po šestih mesecih, tudi dokazati. V nasprotnem primeru vas do roka šestih mesecev varuje zakonska domneva.

Člen 37.c pa pravi, da potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:

– odpravi napako na blagu ali

– vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali

– blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali

– vrne plačani znesek.

V vsakem primeru ima potrošnik tudi pravico, da od prodajalca zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih delov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz prejšnjega odstavka tega člena. Pravice potrošnika ugasnejo s potekom dveh let od dneva, ko je o stvarni napaki obvestil prodajalca.

Pomembno je, da ZVPot določa zahteve kupca alternativno, tako, da lahko vedno izberete, kar želite. Ne pustite se prepričati, da morate stvar nesti na servis, saj stvarno napako uveljavljate od prodajalca in ne od proizvajalca.

Sklep

Predlagam, da v takšnih in podobnih primerih, kot je zgornji, storite sledeče: stvar zapakirajte in skupaj z računom odnesite nazaj k trgovcu ter po lastni volji zahtevajte eno izmed možnosti našteto v 37.c členu ZVPot. Predlagam vam, da zahtevate zamenjavo blaga, ker boste tako najhitreje dobili novo stvar. Mogoče ni odveč, če na list papirja napišete zahtevo, da na podlagi ZVPot uveljavljate stvarne napake od prodajalca. Verjetnost, da vam bodo ustregli po vaših željah, je z izjavo večja.

univ. dipl. prav. Gregor Verbajs
Tagi: , , , , , , , ,


Komentarji (52)

 1. 1 25.12.2013 | Bojan:

  Pozdravljeni!Naročil sem siol trio paket in kot nov naročnik dobil ugodno tudi nov tv lg z led zaslonom.Dne 20.12.2013 mi ga je poštar ob eni uri dostavil .zaradi praznikov in obilice dela sem tv montiral 22.12.2013 zvečer.Ko sem ga prižgal se je na njem pojavila čudna črta in čez slabe pol urce še krogec v zgornjem levem kotu.Takoj nasljednji dan sem ga nesel na servis ,kateri je tudi prodal tv Telekomu.Dva serviserja sta pogledala tv in izjavila da je napaka na ekranu in da naj grem na drugi servis ker oni nimajo servisa za tv ter da mi pripada nov tv. Tudi izjavo so dali za reklamacijo.Na drugem uradnem servisu so takoj ob vstopu se obnašali arogantno češ zakaj si sploh prišel.Prižgali tv in takoj začeli ,da je to fizična poškodba in da za to ni garancije.Jim povem kaj so mi rekli na prejšnjem servisu in so rekli da to ni res da lažem.Napisali so tehnično poročilo in mi svetovali naj grem nazaj na prejsni servis.Tam mi je gospa vzela tv v popravilo.Čez dve uri dobim sporočilo na mobitel da je stvar končana.Pridem tja in mi vrne tv ter poročilo da je to bil točkovni udar ,ki ni stvar reklamacije in da se na embalaži ne pozna napaka pri transportu.Po domače naj terjam ali pošto ali Telekom. Da njih to sploh ne zanima.Z vsakim dotikanjem je razpoka na ekranu večja in še mi niso vrnili napajalnega kabla za tv.Poklical sem tudi Telekom in jih obvestil kaj je na stvari.Vendar mi je že na začetku prijazna gospa povedala ,da do zdej niso imeli takega primera in da bo zelo težko .A bo obvestila nadrejene. Povejte mi a je še sploh kakšna možnost uveljavljanja kakšne reklamacije. Se najlepše zahvaljujem za odgovor.

 2. 2 10.01.2014 | Ivana:

  Pozdravljeni!
  Vceraj zvecer sem v big bangu kupila Tv sprejemnik philips (900e). Ko sem ga prinesla domov in odprla sem opazila, da je na ekranu zascitna folija, ki je v zgornjem desnem uglu visela. Po pravilu, da vse tehnicne stvari imajo zascitno folijo sem jo poskusila dati dol vendar se je na polovici vstavilo. Ker je bilo prepozno, da bi poklicala in vprasala za nasvet sem tv spakirala. Danes zjutraj sem poklicala v trgovino, povedali so, da ta televizija nima zascitne folije oz, da se ta folija ne odstranjuje.
  Televizijo sem vrnila nazaj, cakam na njihovo resitev.
  Ali lahko v tem primeru uveljavim stvarno napako (folija je v zgornjem delu ekrana bila ze odlepljena, nobenih navodil zraven ni bilo)?
  Hvala za odgovor