07.07.2010 | Kategorija: Aktualno, Civilnopravni članki, Gospodarskopravni članki, Uporabno, Vsi članki | Komentarji (52)

Pravice potrošnika pri nakupu blaga

Ali se vam je že kdaj zgodilo, da ste kupili določen izdelek, ki je imel stvarne napake, oziroma ni imel pričakovanih lastnosti? Prijazno ste ga odnesli nazaj v podjetje ali trgovino, kjer pa so vas napotili na uveljavljanje stvarnih napak neposredno na servis, pooblaščen za kupljeni izdelek.
Kljub dejstvu, da je izdelek nov
. Nato ste se več dni sprehajali od trgovine do servisa, dokler vam je bilo dovolj in ste obupali ter se sprijaznili, da ste kupili nekaj, kar vam ne koristi.

Takšnih in podobnih primerov je nešteto. Trgovci skoraj vedno uspejo kupca za uveljavljanje stvarne napake, poslati na servis. Vzrok je v premajhnem poznavanju pravic kupcev na podlagi Obligacijskega zakonika (OZ) in še bolj na podlagi Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot). Ta dva zakona namreč dajeta kupcem izdelka določene pravice, med drugim tudi pravico, da izdelek z napako takoj že v trgovini zamenjajo z novim izdelkom brez napak.

Predstavil vam bom kratek vsakodnevni primer nakupa izdelka in pravice, ki vam gredo po zgoraj omenjenih zakonih.

Primer

V trgovini kupite določeno tehnično stvar (televizor, računalnik, itd.). Prinesete jo domov, vendar ugotovite, da ne deluje. Lahko da kakšen gumb ne deluje, lahko da ima zaslon kakšno okvaro ali pa je samo fizično poškodovan. Odpravite se nazaj v trgovino in želite, da se napaka odpravi. Trgovec vam prijazno pove, da morate stvar odnesti na servis, kjer vam ga bodo popravili. Velikokrat se trgovci sklicujejo, da vam bi stvar zamenjali, če bi jo prinesli v 8 dneh. Odpravite se na servis, kjer vam povejo, da bo popravilo trajalo 40 dni ali celo, da bo morala stvar na popravilo v tujino. Tako ostanete za skoraj dva meseca brez stvari, ki ste jo kupili z namenom, da jo uporabite še isti dan nakupa.

Rešitev

OZ v členih od 458. do 488. določa odgovornost za stvarne napake ter ureja garancijo za brezhibno delovanje stvari. Prodajalec na podlagi OZ in ZVPot odgovarja za stvarne napake, ki jih je imela stvar v času njenega nakupa. Celotno poglavje ne bom podrobno razčlenil, vendar vas zgolj opozarjam na 468. člen OZ, ki pravi, da kupec, ki je o napaki pravočasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko:

1. zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroči drugo stvar brez napake (izpolnitev pogodbe);

2. zahteva znižanje kupnine;

3. odstopi od pogodbe.

V vsakem izmed teh primerov ima kupec pravico zahtevati povrnitev škode.

Na prvi pogled mogoče dvoumno razlago, kaj lahko kupec zahteva od prodajalca, podrobneje razčlenijo v prid potrošnika določbe ZVPot, ki jih bom razložil v nadaljevanju. Že sam OZ pa navaja alternativno možnost izbire kupca – odpravo napake ali izročitev druge stvari brez napake.

Nadalje je pomembno, kot določa 481. člen OZ, da če je prodajalec kakšnega stroja, motorja, kakšnega aparata ali drugih podobnih stvari, ki sodijo v tako imenovano tehnično blago, izročil kupcu garancijski list, s katerim proizvajalec jamči za brezhibno delovanje stvari v določenem času, šteto od njene izročitve kupcu, stvar pa ne deluje brezhibno, lahko kupec zahteva tako od prodajalca kot tudi od proizvajalca, da jo v primernem roku popravi ali, če tega ne stori, da mu namesto nje izroči stvar, ki brezhibno deluje. Pomembno je, da lahko kupec zahteva popravo ali novo stvar, tako od proizvajalca, kot od prodajalca.

ZVPot v členih od 25 do 42 določa prodajo blaga in opravljanje storitve. V našem primeru sta pomembna člena 37.a in 37.c. Prvi omenjeni člen pravi, da potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita. Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, When other are quieting down for the summer, one school gets louder. ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena. ZVPot pa določa tudi domnevo, da se šteje, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve. To pomeni, da boste morali napako, ki jo boste uveljavljali po šestih mesecih, tudi dokazati. V nasprotnem primeru vas do roka šestih mesecev varuje zakonska domneva.

Člen 37.c pa pravi, da potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:

– odpravi napako na blagu ali

– vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali

– blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali

– vrne plačani znesek.

V vsakem primeru ima potrošnik tudi pravico, da od prodajalca zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih delov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz prejšnjega odstavka tega člena. Pravice potrošnika ugasnejo s potekom dveh let od dneva, ko je o stvarni napaki obvestil prodajalca.

Pomembno je, da ZVPot določa zahteve kupca alternativno, tako, da lahko vedno izberete, kar želite. Ne pustite se prepričati, da morate stvar nesti na servis, saj stvarno napako uveljavljate od prodajalca in ne od proizvajalca.

Sklep

Predlagam, da v takšnih in podobnih primerih, kot je zgornji, storite sledeče: stvar zapakirajte in skupaj z računom odnesite nazaj k trgovcu ter po lastni volji zahtevajte eno izmed možnosti našteto v 37.c členu ZVPot. Predlagam vam, da zahtevate zamenjavo blaga, ker boste tako najhitreje dobili novo stvar. Mogoče ni odveč, če na list papirja napišete zahtevo, da na podlagi ZVPot uveljavljate stvarne napake od prodajalca. Verjetnost, da vam bodo ustregli po vaših željah, je z izjavo večja.

univ. dipl. prav. Gregor Verbajs
Tagi: , , , , , , , ,


Komentarji (52)

 1. 1 30.07.2010 | Helena Kamnikar:

  Spoštovani,

  Prosim vas, za nasvet glede reklamacije ženskega kolesa cyco, ki sem ga kupila v Litiji terga prepeljala v Koper, kjer ga tudi uporabljam za rekreacijsko vožnjo – do sedaj samo dva vikenda.

  Kolo sem kupila pred dvema mesecema ter takoj ugotovila, da prestavene delujejo čisto v redu – prestave preskakujejo in so glasne – ropotajo.

  Ker sem bila vmes na dopustu, pač nisem
  mogla takoj reklamirati kolesa, mislila sem si tudi, da je itak
  garancijska doba 3 leta, tako, da se mi ne mudi..

  Ta teden, pa sem se odločila ter odšla v Litijo v Hofer ter vložila reklamacijski zahtevek. Včeraj popoldne pa so me klicali, da garancija za prestave ne velja. Bila sem zelo jezna, saj sem pričakovala, da mi bodo dali naslov svojega servisa , odnosno, da mi bodo dali dobropis za popravilo in nastavitev teh prestav, ne pa da rečejo, da mi ne pripada nobena odškodnina. Kolo me je namreč stalo 279,00 EUR.

  Meni se to zdi precej čudno, ker ko kupiš kolo, pač pričakuješ, da garancija zajema celoto, ne pa da izvzema posamezne dele koles.

  Tako, da vas sedaj naprošam, da mi svetujete, kako naj ukrepam naprej.

  Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas prav lepo pozdravljam.

  Helena Kamnikar

 2. 2 30.07.2010 | optima:

  Zaradi obsežnosti odgovora smo vam odgovorili na elektronsko sporočilo.

 3. 3 23.08.2010 | sonja:

  v celju v harvey normanu sem kupila sušilni stroj znamke brandt. po 2 sušenjih stroj ne deluje več.ali imam pravico zahtevati nov sušilni stroj?od nakupa stroja je minilo 2 dni.hvala

 4. 4 23.08.2010 | optima:

  Nov stroj lahko zahtevate na podlagi Zakona o varstvu potrošnikov.

  Ekipa Ius Optima

 5. 5 17.11.2010 | miha:

  Lep pozdrav!

  Trenutno se ubadam z reklamacijo kolesa. Kolo je višjega cenovnega razreda (2800€).

  Lani (2009) konec julija sem ga kupil in ga uporabljal do 15. septembra. Takrat sem opazil razpoko v zadnji nihajki in kolo odpeljal nazaj v trgovino. Reklamacijo so mi, po sicer težkih mukah, odobrili in jo urejali cca. 2,5 meseca (dobil sem novo nihajko). Kolo sem zopet uporabljal od marca do septembra (2010), nakar sem na kolesu opazil tri (3) razpoke, ena od teh zopet na zadnji nihajki. Zopet uveljavljanje garancije. Po tednu dni dobim odgovor da je reklamacija priznana in da se rešuje. Ker sem imel specifične zahteve glede reševanja, mi še do danes niso povedali kako bo vse skupaj rešeno.

  Zanima me, če lahko odstopim od pogodbe in na kakšen način, saj se mi je zameril tako prodajalec, ki mi ne sporoči ničesar v zvezi z reševanjem (mogoče sploh ni nič kriv), kot tudi proizvajalec, ki je na trg lansiral kolo z napako, saj se dotični modeli koles lomijo po dolgem in počez.

  Zanima me tudi kakšne so možnosti uveljavljanja odškodnine, saj sem kolo kupil zato, da bi se z njim vozil, namesto tega pa ga imam v garancijskem zahtevku že skoraj pol leta (obe reklamaciji skupaj), od tega so bili vsaj trije meseci nedelovanja v višku sezone, kar me še posebej boli.

  Najlepša hvala za odgovor!
  lp, m

 6. 6 28.11.2010 | David:

  Pozdravljeni!

  Nedavno sem dobil darilo iz trgovine Jack’n’Jones in sicer pulover, ki mi je bil premajhen. Vrnil sem se v trgovino po večjo številko, ki jo pa niso imeli, nato so mi rekli, da si lahko za isto ceno izberem nek drug izdelek in da denarja vsekakor ne bodo vračali nazaj. Nato si nisem izbral ničesar drugega ker mi pač nič ni bilo všeč in sem pulover obdržal. In v tem primeru me zanima, če imam pravico v roku 8 dneh po nakupu izdelka zahtevati nazaj denar?

  Hvala za odgovor, lp!

 7. 7 02.12.2010 | Andreja:

  Pozdravljeni,

  pred kratkim sem na spletu naročila dišave v znesu 210€.
  Plačala sem jih po predračunu, obljubljeno pa mi je bilo, da bodo na moj naslov dostavljene najkasneje v roku 7 delovnih dni. Gospa, ki je v tej firmi odgovorna za oddajo pošiljk, mi je že dvakrat obljubila da bodo dišave poslali še isti dan, a še vedno nič.
  Se da v zvezi s tem kaj ukreniti?
  Poleg tega, da dišav še vedno nimam, me je gospa obvestila, da enega izdelka ne bodo poslali skupaj s pošiljko ki sem jo naročila, ampak ga bodo poslali kasneje, ker so pri odpremi ugotovili, da je steklenička počena.
  Zaradi tega odlašanja sem v zadregi, saj sem dišave naročila pravočasno, da bi jih lahko dala prijatelju za rojstni dan, oni pa s pošiljko zamujajo že tri tedne.

  Hvala za Vaš odgovor,

  Lep pozdrav.

 8. 8 12.01.2011 | Viki:

  V zvezi z uveljavljanjem stvarne napake imam eno vprašanje: V primeru, da skladno s 37.c členom ZVPot uveljavljam zamenjavo svojega prenosnika z novim, kaj je potem v primeru, da tudi zamenjani ne deluje brezhibno, se pravi, da ima enake ali druge napake? Ali se lahko ponovno uveljavlja stvarna napaka ali gre v tem primeru le za uveljavljanje garancije in popravila v okviru le-te?
  Hvala za hiter odgovor.

 9. 9 04.07.2011 | branka:

  zanima me nekaj kupila sem sedežno garnituro v RUTARJU vrednosti 2000€ in ko so mi jo ti dostavili smo ugotovili da je za mojo dnevno sobo žal prevelika ali je možno da mi jo zamenjajo za drugo manjšo?? Kakšen odgovor moram pripraviti če mi je ne bodo želeli? Hvala za čimprejšnji odgovor

 10. 10 02.08.2011 | Sabina:

  Dva meseca nazaj smo kupili sesalec, ki so nam ga predstavili na domu. Stal je okrog 1700 eur. Dali smo polog 100 eur in plačali prvi obrok 132 eur ostalo je še 11 obrokov. Žal sem ostala brez zaposlitve in o tem obvestila tudi prodajalca, ker bi rada zadevo vrnila nazaj. Sesalca na srečo nisem uporabljala. Moram vam povedati, da sem res v stiski kaj naj storim in kakšne so moje pravice. Hvala

 11. 11 19.09.2011 | Sara S.:

  Spostovani.

  Sama sem danes kupila plasc, na katerem je bil odtrgan eden od gumbov. Po dolgotrajnem “prepiranju” z usluzbenko mi ni uspelo znizati cene, saj so ji nadrejeni povedali, da nisem upravicena do popusta, ker so v zepu jakne prilozeni rezervni gumbi. Ceprav sem predlagala, naj mi jih potem tudi prisijejo, moje “tecnarjenje” ni obrodilo sadov. Ker je bil plasc zadnji in edini ustrezen, sem ga vseeno kupila, zahtevala pa sem, da mi na racun napise, da eden od gumbov ni prisit (v primeru, da bi bile kaksne tezave ob morebitnem vracilu). Zanima me, ali sem morda upravicena do nekaksnega naknadnega popusta ali morda zahtevati, da mi gumb vseeno prisijejo (ja, gre mi bolj za princip). Problem je namrec v tem, da sem z napako ocitno bila seznanjena in glede na sam nakup tudi soglasala… Pa se eno malo bolj specificno vprasanje: ali morajo prodajalci plascem in podobnim zadevam nujno priloziti rezervne gumbe (glede na to, da so prakticno vedno prisotni, sklepam, da je morda v ozadju nekaksno pravilo)?

  Sicer vidim, da je moje vprasanje dokaj bolj pikolovsko in nepomembno od ostalih, ampak sem se odlocila, da se bom borila za svoje pravice dokler se mi se da :-)

  Najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav.

 12. 12 11.10.2011 | Radislav:

  V trgovini Bauer sem 2 meseca nazaj kupil kolo za katerega sem kasneje ugotovil, da prednje kolo s krmilom preide v močne vibracije 10 cm levo desno, če izpustim krmilo. Uvoznik VELO v Črnučah vibracij ne more odpraviti in trdi, da je to normalno. Preizkusil sem nekaj podobnih koles in pri nobenem ni prišlo do podobnega pojava. Kaj lahko naredim, da mi prodajalec vrne denar in se znebim nevarnega kolesa.
  Hvala za odgovor.
  Radislav

 13. 13 20.10.2011 | Rok:

  Lep pozdrav
  Kupil sem prenosnik srednjega cenovnega razreda (400€) prvi dan je prenosnik delal brezhibno in sem na njega ze nalagal dolocene programe za svojo uporabo,tudi embalazo sem zavrgel.Drugi dan pa prenosnik enostavno ni šal več prižgati. zanima me ali lahko po dveh dneh zahtevaš novo stvar,če je bila en dan v uporabi in nimaš original embalaže,ker ponavadi se prodajalci sklicujejo na te zadeve,da če ni original embalaže ne morejo zamenjat. bojim se ,da me bojo poslali na servis in bojo tam na novem prenosniku menjavali dele in ga odpirali,ko bi le ta naj deloval brezhibno. Kako bi bilo najboljše urgirat v takem primeru? ali se moram sprijaznit s tem,da me pošljejo na servis? hvala za vaš čas in odgovor.lp

 14. 14 20.11.2011 | zoran:

  Lep pozdrav.
  Pred štirimi dnevi sem v harvey normanu kupil ipad. Ugotovil sem da se gumb zatika, sicer pa deluje brezhibno. Posklusil sem pri kolegih ta gumb in se pri nikomur ne zatika tako kot pri meni. Zanima me če lahko uveljavljam stvarno napako in zahtevam zamenjavo za nov izdelek, ter na kateri zakon se sklicujem?
  hvala

 15. 15 28.11.2011 | sara:

  Pred kratkim sem kupila zimske škornje in sem doma ugotovila, da imajo napako in zaradi tega sem jih nesla nazaj v trgovino. Vendar v trgovini niso imeli več moje številke in sem zato prosila, da mi vrnejo denar. Vendar se je prodajalka izgovarjala, da ne vračajo denarja. Ker pa študiram pravo, tudi poznam pravice potrošnika in sem ji to tudi povedala. Takoj za tem pa se je prodajalka začela izgovarjati, da ima vsaka trgovina sama zase dogovorjeno ali bo vračala denar ali ne!!!
  Ker pa glede tega nisem nikjer dobila zadostnega odgovora in še tudi nisem dovolj dobro s tem podkovana, se glede tega obračam na vas!!!

  Za odgovor se Vam v naprej zahvaljujem!
  Sara

 16. 16 29.11.2011 | Moni:

  Zanima me kako je z uveljavljanjem stvarne napake pri tiskalniku. Je 3 dni od nakupa, včeraj smo ga inštalirali in kaže napako pri kartuši. Po menjavi kartuše z novo (prejšni sta bili priloženi) napaka ostaja ista. In sedaj kako naj vrnem izdelek če sem karuše ki so bile priložene tiskalniku že odprla? In ali se lahko izognem pošiljanju na servis, ker res ne bi imela popravljenega tiskalnika že pred uporabo. Hvala

 17. 17 07.12.2011 | marta:

  moz mi je pred dvemi leti kupil bon v drogeriji, ker gor ni pisalo nic da bi imel kak rok veljavnosti se mi ni mudilo ga vnovcit. Danes sem obiskala drogerijo z namenom da ta bon porabim in so mi povedali da njihovi boni veljajo eno leto. Zanima me kaksne so moje pravice glede na to da na bonu ni nic pisalo ce bi, bi se prej odpravila ga vnovciti. Hvala za odgovor.

 18. 18 12.12.2011 | anuška:

  Zanima me ali ima trgovina pravico, da če plačam z gotovino, mi dati določen “popust” v nasprotnem primeru pa če plačam s kreditno kartico (Mastercard) pa plačam višjo ceno?

 19. 19 17.12.2011 | Boris:

  Pred dvema mescema sem v Big Bangu kupil prenosnik in že takoj od prvega dne sem z njim imel težave okoli brezžične povezave. Ali je bila hitrost brezžične povezave zelo slaba in je zelo nihala ali pa je povezava v celoti padla dol, ko je bilo najmanj treba. Ker sem pred tem na točno istem mestu in na isti brezžični router imel povezan starejši prenosnik, ki je deloval brez vsake težave se mi je to zdelo čudno in sem za drugo mnenje nesel zadevo na servis. Tam so rekli, da je z brezžičnim delom prenosnika vse ok, so pa zamenjali antene, kar pa ničesar ni izboljšalo saj brezžična povezava še vedno ne deluje kot bi morala. Potem so bili še problemi s šumenjem v nekaterih slušalkah (na serviserjevih pa ni čeprav tudi moje v vseh drugih napravah delujejo normalno) in medtem ko je bil na servisu je začel na ekranu risati črte zaradi česar so morali zamenjat celotni ekran (ki sem in tja še vedno izriše kakšno črto ampak v manjšem obsegu). Zamenjali so tudi antene brezžičnega dela prenosnika ampak se stvar ni nič izboljšala. Sedaj pa mi je povsem odpovedal še disk v prenosniku.

  Glede na to da brezžična povezava še vedno ne deluje kot bi morala, da so zamenjali anteno, zaslon in sedaj je na vrsti še disk v samo 2 meseca starem prenosniku imam tega dovolj in bi rad enostavno dobil denar nazaj in si kupil nek prenosnik od katerekoli druge znamke saj je ta očitno kakovosti pod vsakim nivojem. Prenosnika, ki bi ga sedaj vzel pa ga v Big Bangu nimajo, tako da kakršnakoli menjava za drug ali isti izdelek odpade.

  Tukaj me predvsem zanima kako lahko uveljavljam stvarno napako pri prodajalcu, če bo le-ta poslal prenosnik na servis, da preverijo (in sporočijo rešitev v 8 dneh), servis pa bo samo rekel, da je z brezžičnim delom vse ok, čeprav ni in stvar bo za njih zaključena. Da drugih okvar ne omenjam in to na povsem novem prenosniku.

  Za odgovor se v naprej lepo zahvaljujem

 20. 20 24.12.2011 | Marta:

  Lep pozdrav!
  Prek interneta sem naročala slušalke. Ko so prišle (po pošti) sem prebrala račun, vse je bilo vredu in plačala (32€). To je bilo 2 tedna nazaj. Danes pa sem od firme, pri kateri sem naročala slušalke dobila pismo, v katerem piše, da moram plačati 11€ za stroške dostave. Slušalke so bile dostavljene po pošti, poštnino sem že plačala, zdaj pa res nevem, zakaj morala plačati še en račun. Prosim, da mi svetujete.

 21. 21 17.01.2012 | David:

  Pri printerju poizkusi kupit drugje kartušo.
  Kartuše, ki so uvožene (npr. Ita.) na določenih modelih kupljenih pri nas , žal ne delujejo. Čip za branje kartuše se ne ujema.

  Mene pa še nekaj zanima, sem imel primer, ko sem to uveljavljal ampak kakorkoli obrneš sem stvar moral poslati na servis oz. so jo oni, ker prodajalec ne more ocenit , ali gre res za stvarno napako ali ne. To odloči servis, šele potem prodajalec odobri zamenjavo.

 22. 22 18.01.2012 | larisa:

  lep pozdrav! Sestra je preko facebooka naročila torbico in denarnico. Vse je prišlo skupaj, smo plačali, potem pa ugotovili, da torbica ni tista, ki jo je želela. Vse to smo že tudi pojasnili tistemu, ki je to poslal, vendar ne odpiše in očitno zgleda, da je bilo to namerno. Ali se da v tem primeru kaj storiti?
  Najlepša hvala za odgovor!

 23. 23 04.04.2012 | Andraž:

  Lep pozdrav!

  Minilo je kar 3 leta odkar sem kupil v big bangu računalnik za 1000€.Mislil sem da nebo nobenih težav glede računalnika ker za tiste čase je biu to že konkreten računalnik.Ampak poglej to že po prvih mesecih je biu na servisu in zmeraj sem čakal 3tedne minimalno da so oni poslali računalnik v maribor na servis pa preden so oni kej zrihtal je to trajalo in še potem predem so ga nazaj poslali… ampak to ni bilo enkrat to se je dogajalo vsakih 3mesece ali prej tako da je biu računalnik na servisu že okoli 10krat(zamenali so pa že čisto vse komponente ki so v računalniku) in pred 1 tednom se zgodba ponovi in jst nimam več živcov s tem kaj da naredim hotel sem kupnino nazaj pa so mi rekli da je mozno samo da popravijo ali pa da dobim kolikor so vredne komponente zdaj torej za 3 leta stare komponente nedobis vec kot 300€ torej 700€ izgube da negovorim o času in vsem ali imam sploh kaksne pravice da dobim nazaj vse kar sem dal zanjga?

  hvala za odgovore

 24. 24 20.04.2012 | Jasmina:

  Imam eno vprašanje. Sedeżno, ki sem jo kupila bi morala biti dobavljena że 7.2 a so menda nastali različni problemi. Po dveh mesecih zamude sedeżne še kar ni, cel mesec klicarim in sprašujem, kdaj bo , pa vedno prelagajo na naslednji teden. Vse skupaj je šlo że čez mejo. Nekje sem slišala da za dan zamude lahko zahtevaš popust..pa me zanima če je to res in kakšna količina € pripada na dan, in pa seveda kaj storiti če bodo še naprej zavlačevali?

  Lp

 25. 25 22.05.2012 | Rozalija:

  Pozdravljeni
  imam pomivalni stroj Gorenje je še v garanciji do februarja 2013 in je bil do danes že pokvarjen 13 x 2 x tudi odpeljan na preizkus itd… zanima me ali lahko zahtevam novi aparat po tolikih popravilih imam že tudi škodo na površini kjer stoji ker je velikokrat točila voda

  hvala za odgovor Rozalija

 26. 26 01.06.2012 | NIves:

  Pozdravljeni!
  Prosila bi vas za nasvet v zvezi z reklamacijo WC deske, ki je obenem tudi bide in sem jo kupila pri podjetju Mines team. Po sedemmesečni uporabi so vijaki popolnoma zarjaveli, pipa bideja je spremenila barvo in ni več kromirana, prav tako se je začela luščiti zgornja plast deske. Ko sem sporočila reklamacijo s stvarno napako, so mi odgovorili, da sem čistila s preveč agresivnimi čistili in zato reklamacije ne bodo upoštevali. Čistim z običajnimi čistili za kopalnice, ki so v prosti prodaji, pa tudi na garancijskem listu ni nikakršnega opozorila, da je potrebna posebna previdnost pri uporabi čistil. Kaj lahko ukrenem?
  Še to. Reklamacijo s slikami sem poslala po elektronski pošti in tudi odgovorili so mi enako. Ali bi morala vse skupaj poslati tudi po običajni pošti?
  Lepo prosim za nasvet.

  Nives

 27. 27 13.06.2012 | LELA:

  Pozdravljeni;

  Pred dnevi, sem v trgovini s tekstilom kupila obleko v vrednosti 130 eur. Ko sem jo oblekla se je po eni uri uporabe(samo sedenje) obleka zelo zmuckala in ima izgled kot da so izvlečene nitke, šivi gredo narazen,… Odnesla sem jo nazaj v trgovino, saj se mi zdi, da mora obleka za 130 eur imeti kvaliteto saj jo kupiš z namenom da je ne boš oblekel le enkrat. Trgovka mi je odgovorila da sem sama kriva za nastale poškodbe da je bila obleka cela ko sem jo odnesla iz trgovine in da oni za to ne odgovarjajo. Zanima me, kakšne so moje pravice in kaj mi svetujete kaj storiti v takšnem primeru?ali mi morajo zamenjati obleko oz. vrniti denar?
  Hvala za odgovor in LP.

 28. 28 14.06.2012 | Tadej:

  Lep pozdrav! mene pa zanima ali je mozno uveljavt garancijo kakor koli brez racuna. (v tem primeru gre za misko vredno 30€ ni velik denar stara je komaj slaba 2 meseca in enostavno nehala delat embalazo in use mam samo racuna se res neda najti. kupljena je bila v harvey norman. Najlepsa hvala za odgovor! Lep Dan!

 29. 29 31.07.2012 | nevia:

  Lep pozdrav,

  Jaz sem naročila notranja vrata, 20.4. sem potrdila naročilo in sem morala plačati 50% avansa oz za material, da naročilo gre sploh naprej.
  Sicer v predračunu nikjer ne piše dobavni rok, mi je bilo ustno rečeno 60 dni, da bom morala počakati. No, na kar 8.6 me pokličejo pa zahtevajo da plačam še preostali del če ne ne bodo prišli na montažo, na kar me opozorijo da ena vrata z šipo nista končana, oz je prišla napačna šipa, da bodo montirali vrata brez šipe, pa da bodo naknadno prinesli še šipo, jaz za se nekako zavarovat, sem jim plačala vse razen šipe.
  9.6 montaža, na kar pride monter SAM. Moj mož je pomagal monterju nosit v II nadstropje vrata, saj mi problem, ma glede na to, da vrata kar fanj preplačaš, ni fer ne …
  No na kar monter ugotovi, da sta napačno izrezana vrata in montaža ni možna, pa da morajo na novo vrata nardit.
  Na kar znoriš, ko reklamiraš vrata, pa pravijo, da bo potrebno počakat še 3-4 tedne, ker v tovarni čakajo naročilo takih vrat, da lahko izrežejo ?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!
  4.7 končno vrata pridejo, končno 2 monterja, ker sem se pritožila, in glej ga zlomka, pri 6 vratih, imamo 2 kljuke različne in celo po 3 mesecih od naročila ni prišla rešetka, ki sem jo naročila, za kopalniška vrata, ker pač ……
  Spet reklamaicija, in končno po 10 dneh dobim kljuke in težko pričakovano rešetko!
  Čez par dni pa račun za preostanek plačila za šipo in to plačati v 7 dneh, ker sem zeloooo razočarana, sem se odločila, da ne bi poravnala ta znesek, oz bi zahtevala še odškodnino, ker sem zelooooo razočarana, sem se odločila, da ne bom poravnala ta znesek oz mogoče bi celo zahtevala odškodnino. Ali je to možno, kaj lahko nardim v tem primeru?
  Najlepša Vam hvala za odgovor!

 30. 30 07.08.2012 | marjana:

  imam pralni stroj star 1 mesec in že drugič pokvarjen ali lahko zahtevam drug pralni stroj ali pa uveljavljam stvarno napako pri trgovcu
  hvala

 31. 31 04.09.2012 | Ljubica:

  Prosim za nasvet.

  Naročili smo notarnja vrata, katera smo na samem začetku plačali 50% celotnega računa.
  Vrata so bila naročena dne 29.6.2012,na računu je napisan dobavni rok 60 dni, montirat so nam prišli 26 dni kasneje.

  Ena vrata so bila narobe narejena in jih ponovno čakamo, ostala pa so prekratka ali podboji preširoki za 2cm.

  V kuhinji so vrata krajš za več kot 2cm.
  Ena vrata so rekli, da nam bodo zamenjali (roka niso povedali, niti približno), za vse ostalo pa naj bi uredili, spet nevem kdaj.
  Mene zanima kaj jaz lahko zahtevam in v kakšnem časovnem obdobju morajo stvari urediti ,(čeprav so že v veliki zamudi).
  Pred montažo smo morali pravnati še ostalih 50% računa.
  S prepirom smo dosegli, da smo zadržali 100€. Dodala bi še, da jih zelo težko prikličem na telefon.

  V pričakovanju vašega nasveta se vam lepo zahvaljujem.

  Lep pozdrav,
  Ljubica

 32. 32 07.09.2012 | Jasna:

  Pozdravljeni!

  Zanima me, če tudi v mojem primeru velja veljavljanje stvarne napake.

  Novembra leta 2009 sem kupila gorilec za peč. Ta je februarja letos (še v garancijskem roku, ki traja dve leti) začel ropotati, o čemer sem takoj obvestila serviserja. Ta me je odpravil s tem, češ da če je res tako nujno (gorilec je namreč še deloval, ropotal je pa neznosno), ker os nekateri na hladnem zaradi pokvarjenih gorilcev, peči, itd. Dobra duša sem seveda rekla, da bom počakala in serviser mi je rekel, da me pokliče. Ker me do tega tedna (smo septembra, mimogrede) ni poklical, sem ga poklicala sama. Spet je rekel, da je nekje tri tedne za počakat in mi zato dal tel. drugega serviserja, ki bi naj imel več časa in bo ga prišel prej popravit. Ko sem omenila, da želim novi gorilec, glede na to, da tako dolgo ni bilo nobenega odziva z njegove strani, je rekel, da to ne gre kar tako.
  Ta drugi serviser mi je po klicu rekel, da se bo oglasil včeraj, 6.9., a glej ga zlomka, ni ga bilo. Ali lahko v tem primeru na podlagi ZVPot in OZ uveljavljam pravico do zamenjave izdelka, saj serviserja OČITNO nikoli ne bo? Ali bo dovolj, da dokazujem, da sem servis klicala že februarja in tudi sedaj dovolj, saj drugega dokazila nimam?

  Hvala za odgovor in LP.

 33. 33 12.09.2012 | domen:

  Pozdravljeni,
  uveljavljal sem stvarno napako nad vozickom ( prednja kolesa so imela prevec zracnosti). Prodajalec mi je v zakonskem roku odgovoril, da je ne priznava in utemeljil z izjavo, da je proizvod v mejah proizvajalcevih norm.
  Po posvetu s trzno inspektorico mi je bilo receno da je v tem primeru prislo do stopnje pravnega spora, ki da se resuje samo s tozbo in dokaznim bremenom na strani kupca.
  Sprasujem:
  – je to res oz kaj se se da narediti
  – ali trzna res nima pristojnosti

  Hvala in lpd

 34. 34 22.09.2012 | Alen:

  Pozdravljeni!
  Lani aprila sem kupil skuterja,ki je veliko stal. Sedaj ima prevoženih 4000 in je še v garanciji 8 mesecev. V tem času imam same težave s tem izdelkom. Sem ga že večkrat peljal na servis zaradi eno in istih težav in potem je vedno delal kakih 200 kilometrov vredu in potem se težave nadaljujejo. MEs tem se je pojavil še nek drug problem glede tesnjenja hladilne tekočine.Sedaj imam zopet iste težave,le da se je sedaj pojavila še ena težava. Sem zelo jezen in razočaran. Je možno odstopiti od pogodbe? Kaj lahko zahtevam? Namreč ne mislim ga več vozit na servis saj je več tam kot pa pri meni. Najlepša hvala za odgovor. Lep pozdrav.

 35. 35 02.10.2012 | Barbara:

  Pozdravljeni.
  V začetku meseca januarja sem v trovini Harvey Norman(tehnični del) kupila “Router ;Linksys router …”. Včeraj mi je po večkratni prekinitvi popolnoma prenehal oddajati povezavo. Signal je, povezave pa ne oddaja. Po pogovoru in pregledu celotnega sistema ponudnika operaterja interneta, so prišli do ugotovitve, da je težava v routerju. Danes sem ga nesla skupaj z računom in garancijskim listom nazaj v Harvey Norman, kjer so mi ga sicer vzeli v garancijo, vendar imajo zakonsko 45 dni od dneva prejetja za rešitev reklamacije. To pomeni, da bodo doma 4 računalniki brez povezave. Vprašanje ki ga pa imam pa je; Ali mi kako zakonsko pripada vsaj za ta čas kakšen nadomesten router dokler mi tega ne popravijo? Karkoli? Sicer tam sem jih vprašala, pa so rekli naj si kupim nadomestnega.
  Hvala.
  LP

 36. 36 01.11.2012 | Klemen:

  Imam eno vprašanje. Sedeżno, ki sem jo kupil bi morala biti dobavljena że 8.8 a so menda nastali različni problemi. Po treh mesecih zamude sedeżne še kar ni, cel mesec klicarim in sprašujem, kdaj bo , pa vedno prelagajo na naslednji teden. Vse skupaj je šlo że čez mejo. Nekje sem slišala da za dan zamude lahko zahtevaš popust..pa me zanima če je to res in kakšna količina € pripada na dan, in pa seveda kaj storiti če bodo še naprej zavlačevali?
  Lp

 37. 37 11.12.2012 | Nataša Nataša:

  Spoštovani
  Meseca januarja bo eno leto,ko smo kupili traktor.Sedaj pa ima ta traktor napako v mehanizmu.Pa me zanima,če imamo mi pravico,da nam zamenjajo za novega,ker se ta ne ,da popravit.Oziroma so ga že popravljali,sedaj pa se mi zdi ,da samo čakajo,da garancija poteče.Kaj je naša pravica in kako naj se mi odzovemo .Ali naj dvignemo pravno pomoč.Lepo prosim .če mi lahko čim prej odgovorite,ker se nam izteka že garancija.

  Najlepša hvala in lep pozdrav.
  Nataša

 38. 38 27.12.2012 | Maja:

  Pozdravljeni!
  Prejšni mesec so nam vgradili pvc okna. Montaža naj bi trajala dva dni, a zaradi “obilice dela” je bila montaža izvedena v enem dnevu. Sama montaža je bila opravljena neprofesionalno, saj so nastale poškodbe na pohištvu. Po reklamiranuju so “delo odparvili napake”.
  Po tednu dni smo opazili še vrsto drugih napak od montažnih do proizvodnih napak.
  Zanima kakšne možnosti imamo za uveljavitev svojih pravic?
  Zamima me tudi, ali lahko zahtevamo menjavo celotnega okna, če je na poškodovanem oknu več napak in ne samo popravilo tega?
  Hvala
  LP

 39. 39 23.01.2013 | Iva:

  Imam vprašanje. 28. decembra 2011 sem v Mercatorju kupila TV Philips. Televizor je bil do decembra 2012 že dvakrat na servisu zaradi enake napake. Ali sem upravičena do novega TV in na kaj se moram sklicevati pri prodajalcu?
  Hvala za odgovor.

 40. 40 23.01.2013 | mateja:

  Spoštovani,
  prosim vas za nasvet in sicer sem dne 17.3.2011 kupila pri Hoferju monitor, ki pa je deloval do dne 04.12.2012 brezhibno,
  potem pa so se omenjenega dne pojavile na ekranu črte in slika na ekranu je obledela. Tako sem ga dne 05.12.2012 nesla v hoferjevo poslovalnico in uveljavljala reklamacijo saj naj bi imel ta monitor 3 leta garancije (na srečo sem imela shranjeno še zmeraj original škatlo). Za čas popravila sem vprašala če je možno dobiti nadomestni monitor pa so mi rekli, da naj kontaktiram Hoferjevo reklamacijsko službo. Sem jo pa so rekli naj sama kličem nek servis oz. da me bodo oni poklicali pa me do danes še niso! Ko je bil naokoli mesec dni sem ponovno obiskala to hoferjevo poslovalnico in povedala omenjeni pripetljaj pa je bila gospa tam tako prijazna da jih je naslednji dan sama poklicala vendar konkretnega odgovora tudi ona ni dobila. sama naj bi klicala nek servis kar se mi zdi neumno saj jaz z njimi nimam nič in menim da mora to urejati Hofer (reklamacijo in komunikacijo z njihovimi pooblaščenci). Sedaj je že več kot 45 dni dni, pa sem se spet obrnila na poslovalnico kjer sem oddala ta monitor v reklamacijo pa so mi rekli da se moram obrniti na reklamacijsko službo ( s katere tako ni nič). Pa se zadeve nikamor ne premaknejo. Me pa zanima kakšne so moje pravice. ali lahko zahtevam denar saj tega monitorja niti ne želim in v kolikšnem času morajo biti zakonito rešene reklamacij. skratka moje pravice in na katere člene zakonika se lahko sklicujem.
  prosim za odgovor čim prej. Že v naprej pa se vam zahvaljujem za odgovor. hvala in lep pozdrav, Mateja

 41. 41 14.02.2013 | Hida:

  Pozdravljeni !
  Imam eno vprašanje glede Gorilca za pelete,ki smo ga kupili od pooblaščenega serviserja.On nam je gorilec prodal in ga zagnal.Ker gorilec ne deluje pravilno meče ven neizgorele pelete in se večkrat tedensko izklaplja in pojavlja napaka AO4 IN AO2. Serviser je bil že par krat pri nas in poskušal napako odpraviti a je ne more.Vedno nam reče vi ste moj trn v peti in žal ne trofim kombinacije.Ker se nam več ne oglaša ne na telefonske klice in ne odgovarja niti na pismeno obvestilo ko smo mu poslali proporočeno. Nevem kaj storiti.Selit se morem iz hiše,ker se mi to dogaja in imam majhnega dojenčka pri čemer je to najhujše da se veckrat hiša ohladi dokler spet vzpostavimo sami gorilec tolko da deluje. Prosim za odgovor Kam naj se obrnem iin kakšne pravice imam? Lep pozdrav

 42. 42 21.02.2013 | Viktor:

  Pozdravljeni,
  kupil sem tablični računalnik z napako, ki pa je serviser ne prizna, tako da tudi ne morem zahtevati vračila denarja (tako pravi prodajalec).

  Ob prvem zagonu je bila napaka manj opazna, a ko sem preizkus naredil doma z maksimalno osvetlitvijo zaslona (kot je po mnenju poznavalcev potrebno) in v temnem ambientu brez luči, se je opazila neenakomerna osvetljenost na desnem spodnjem delu ter na dveh mestih na desni strani tabličnega računalnika bolj izrazito. Napako bledenja zaslona ali uhajanja svetlobe je mogoče opaziti samo ob maksimalni osvetlitvi zaslona (ali celo pri 60% osvetlitvi), ko je ozadje zaslona temno (črno), ob delu zvečer, brez prižganih luči. Zato je kupcu (potrošniku) ob nakupu skrita. Potrošnik bi lahko napako opazil že ob nakupu izdelka, če bi mu bilo ob nakupu naprave omogočeno, da zaslon nastavi na maksimalno svetilnost, spremeni ozadje zaslona na črno barvo ter v temnem prostoru ob neprižganih lučeh opazuje zaslon. Slednje mu je največkrat onemogočeno, saj so prodajalne večinoma osvetljene z močno svetlobo. Napako opazi doma.

  Serviser me je po štitih dneh poklical, po tem, ko je prodajalec dal izdelk na pregled, da ne more priznati stvarne napake, vendar da lahko izdelek pošljem direktno k njim, da mi zamenjajo zaslon, in da mi ne more zagotoviti, da bo z zaslonom po zamenjavi vse v redu. Vprašal sem ga, kako pa da potem ni priznal stvarne napake. Dejal je, da je izdelek preizkušal pod pogoji, kot sem opisal v priloženem dopisu, da pa ima pet izdelkov, ki jih ima na zalogi, podobne lastnosti. Vprašal sem ga, če obstaja možnost, da je izmed desetih izdelkov kateri brezhiben. Dejal je, da je možno, vendar da mi tega ne more zagotoviti. Kmalu za klicem serviserja sem dobil klic prodajalca iz M Center tehnike Maribor na Tržaški cesti 14, ki me je vprašal, ali so me poklicali iz servisa in kako smo rešili. Dejal sem mu, da z rešitvijo ne morem biti zadovoljen in da zahtevam vračilo denarja, ker mi očitno ne morete zagotoviti brezhibnega izdelka.

  Dejstvo je, da se za nakup ne bi odločil, če bi vedel, da ima izdelek napako (na servisu temu pravijo normalna odstopanja).

  Kaj narediti, plačati sodnega izvedenca se mi ne izplača, napaka za delovanje res ni bistvena, je pa moteča. Še posebej, če pomislim, da imajo nekateri srečo pri nakupu in izdelek brez napake.

  Lp

 43. 43 06.05.2013 | Majda:

  Spostovani!
  Pri zasebniku sem narocila izdelavo lesenega kovcka, ki naj bi imel dolocene lastnosti: lesen, lahek za prenasanje – da lahko sama brez pomoci manipuliram z njim, za namen razstavljanja rocnonizdelanega nakita.
  Kovcek sem ze prevzela in ga placala z gotovino. Kovcek dimenzijako ustreza narocilu, teza pa je absolutno pevelika za to, da bi ga lahko sama prenasala, nalozila v avto in iz njega.
  Zasbnik mi tudi se ni izdal racuna za izdelek.
  Ali lahko kakorkoli uveljavim reklamacijo, se pravi, da kovcek vrnem in zahtevam kupnino nazaj?
  Hvala za odgovor. Zelim vam uspesno delo se naprej.
  Majda

 44. 44 21.06.2013 | Špela:

  Pozdravljeni.
  Lani decembra sem na Mobitelu kupila telefon (plačala v enkratnem znesku) in se s tem zavezala s pogodbo za dve leti. Telefon je kar kmalu nehal normalno delovati, poslali so ga na servis in zdaj, v sedmih mesecih, je bil telefon štirikrat na popravilu. V tem času sem ga uporabljala kake tri tedene, pa še ta čas ni deloval. Ob zadnjem pošiljanju na servis, sem dodala dopis, da zahtevam nov telefon, saj ni normalno, da plačujem celotno naročnino, enot, ki jih vsakomesečno plačujem, pa sploh nimam možnosti porabiti. Servis 46 delovnih dni, brez sobot in nedelj ni javil nič, tako sem 47. dan sama klicala na Mobitel, od tam so klicali v Ljubljano na servis, kjer so končno priznali, da je telefon nepopravjivo pokvarjen. Zdaj so rekli, da dobim dobropis in si lahko izberem drug telefon. Jaz pa sem že tako besna in razočarana, da sploh več ne vem, kaj naj storim. Prosim vas za nasvet, kaj sploh lahko dosežem in ali je to pravno gledano normalen postopek ali lahko sploh kaj dosežem? 7 mesecev plačujem položnico za nekaj, kar sploh ne morem izkoristiti, telefona pa ne uporabljati. Ali lahko iztržim vsaj vračilo dela denarja za položnico? Je možno ob takem odnosu serviserja prekiniti pogodbo, brez, da bi plačala kazen za predčasno prekinitev pogodbe, zahtevati vračilo gotovine in skleniti pogodbo pri drugem ponudniku telefonskih storitev? Za odgovor in možno pomoč se vam najlepše zahvaljujem. Špela

 45. 45 29.07.2013 | Matej:

  Pozdravljeni,

  Kupil sem tablični računalnik, kateri se je po 10 dneh uporabe ugasnil in se ne prižge več. Vrnil sem ga v trgovino, kjer sem zahteval dobropis, zamenjavo izdelka ali pa vračilo kupnine. Ker je bil izdelek uporabljen so mi zatrdili da je edina možnost servis izdelka, tako da je tablični računalnik trenutno na servisu. Ali imam mogoče še kakšno možnost za dobropis ali pa zamenjavo izdelka z novim.

  Hvala vnaprej za vaš odgovor. Lp

 46. 46 29.07.2013 | Matej:

  Pozdravljeni,

  Kupil sem tablični računalnik, kateri se je 10 dni po nakupu ugasnil in se ni več prižgal. Vrnil sem ga nazaj v trgovino in zahteval vračilo kupnine, dobropis ali pa novi izdelek. Zatrdili so mi da to ni možno in da mora biti izdelek v vsakem primeru poslan na servis. Tako da je trenutno na servisu.

  Ali je še vedno možnost, da se zahteva kaj od zgoraj naštetega na podlagi stvarne napake in se prekliče uveljavljanje garancije?

  Kaj narediti, če mi tudi v premeru reklamacije iz naslova stvarne napake vseeno ne ponudijo druge možnosti kot pa servis, čeprav jo kot kupec zahtevam?

  Najlepša hvala za vaš odgovor!

 47. 47 15.10.2013 | Nina:

  Pozdravljeni,

  v poslovalnici Si.Mobil na Ptuju sem dne 6.7.2013 kupila novi GSM aparat znamke HTC-WINDOWS PHONE 8S. Po štirih dneh, ko sem vzela aparat iz etuija, ni deloval (ves ekran je bil v črtnih kodah). Ker sem z Koroške, sem se oglasila v poslovalnici Si.Mobil v Radljah ob Dravi, ker pa telefona niso sprejeli. Odšla sem v Slovenj Gradec na pojetje Elmax, ki je pooblaščeni serviser GSM aparatov. Aparat so sprejeli in ga poslali na servis. Po 10 dneh sem dobila telefon nazaj a deloval je samo 7 dni, zatem se je znova prekril ekran z črtnimi kodami. Tokrat sem odšla na Ptuj, v poslovalnico Si.Mobil kjer sem aparat kupila. Poslali so ga na servis, od koder so me klicali, da je telefon bil polit s tekočino in da moram stroške popravila (220 €!) poravnati sama. Na to nisem in ne bom pristala, saj telefona NISEM polila z nobeno tekočino! Prosim za nasvet ali je možno uveljavljati stvarno napako in zahtevati novi aparat. Garancija za GSM je dve leti.

  P.s.
  Tako na Elmaxu kot SI.Mobil-u na Ptuju sem želela, da mi aparat zamenjajo z novim, pa o tem nihče ni želel slišati.

  Prosim za hiter odgovor, za kar se Vam zahvaljujem.

  Lep pozdrav

  Nina

 48. 48 23.10.2013 | Maruša:

  Pozdravljeni!

  Zanima me sledeče: Dne 16.07.2013 sem dala na popravilo moj iPod touch zaradi dveh težav (slabo delujoče tipke in napake v programski opremi) ter ga dobila nazaj 22.7.2013 vendar pa so zapisali da je z iPodom vse bilo in je v redu čeprav temu ni bilo tako. Zato sem ga 3.08.2013 zopet dala na popravilo ter ga 9.08.2013 dobila novega nazaj (o tem dvomim saj so bile na “novem” iPodu iste težave kot prej na mojem). Zato sem ga zopet poslala nazaj 13.8.2013 in ga z istimi težavami dobila 27.8.2013 nazaj. zato sem ga 7.9.2013 še zadnjič poslala na servis in ga še do danes 22.10.2013 nisem dobila nazaj s servisa. Vendar sem včeraj po 45 dneh od kupca dobila denar za iPod. Sedaj pa me zanima, glede na to da mi servis ni ponudil nadomestnega izdelka, ki bi ga zelo potrebovala, kako je s povračilom škode oz. odškodnine zaradi nezmožnosti uporabe iPoda (70 dni).

  Hvala za odgovor,

  Lep pozdrav

 49. 49 05.11.2013 | Kristina:

  Spoštovani,

  V Big Bangu smo kupili televizor. Ta se nam je po določenem času pokvaril (še vedno je v garanciji). Popravilo traja že 47 dni. Na servisu so nam povedali, da nimamo pravice do novega in da starega še niso popravili. Ali nam lahko svetujete na koga se lahko obrnemo? Mar ni po zakonu določeno, da lahko zahtevaš novo stvar, če ta ni popravljena v 45.dneh?

  Za odgovor se zahvlajujem in vas lepo pozdravljam!

 50. 50 10.12.2013 | Metka:

  Dober večer! Zanima me kaj naj naredim? Kupila sem Gorenjsko zamrzovalno skrinjo. Ko smo jo prikjučili je pričela rosit in točit! nato sem poklicala na servis. prišel jo je pogledat serviser na dom pa je rekel, da imamo jo v neprimernem prostoru na verandi in da je prostor vlažen in da zato rosi in toči. Nato se jaz z tem nisem strinjala so mi jo odpeljali na servis kjer so jo imeli na testiranju in je niso nič popravili, ker je pri njih bila brezhibna. Po 1 tednu so mi jo pripeljali domov. Povedali so, da je niso nič popravili, ker je brezhibna. Ko so jo pripeljali domov smo jo 1 dan pustili šele nato priključili. Ko sem zdevala meso v skrinjo je zopet začela rosit in puščat. Nato sem spet nazaj poslala e pošto kjer sem opisala zadevi pa so mi odgovorili, da je bila pri njih skrinja brezhibna in nisem upravičena do drugega aparata ali vračila kupnine. V tem prostoru pa je notri še hladilnik z zamrzovalnikom, ki je notri postavljen 5 let pa nič ne spušča in rosi pa tudi ko je Gorenje servis posodil zamrzovalno omaro ni nič puščala in rosila. Za odgovor se vam zahvaljujem!

 51. 51 25.12.2013 | Bojan:

  Pozdravljeni!Naročil sem siol trio paket in kot nov naročnik dobil ugodno tudi nov tv lg z led zaslonom.Dne 20.12.2013 mi ga je poštar ob eni uri dostavil .zaradi praznikov in obilice dela sem tv montiral 22.12.2013 zvečer.Ko sem ga prižgal se je na njem pojavila čudna črta in čez slabe pol urce še krogec v zgornjem levem kotu.Takoj nasljednji dan sem ga nesel na servis ,kateri je tudi prodal tv Telekomu.Dva serviserja sta pogledala tv in izjavila da je napaka na ekranu in da naj grem na drugi servis ker oni nimajo servisa za tv ter da mi pripada nov tv. Tudi izjavo so dali za reklamacijo.Na drugem uradnem servisu so takoj ob vstopu se obnašali arogantno češ zakaj si sploh prišel.Prižgali tv in takoj začeli ,da je to fizična poškodba in da za to ni garancije.Jim povem kaj so mi rekli na prejšnjem servisu in so rekli da to ni res da lažem.Napisali so tehnično poročilo in mi svetovali naj grem nazaj na prejsni servis.Tam mi je gospa vzela tv v popravilo.Čez dve uri dobim sporočilo na mobitel da je stvar končana.Pridem tja in mi vrne tv ter poročilo da je to bil točkovni udar ,ki ni stvar reklamacije in da se na embalaži ne pozna napaka pri transportu.Po domače naj terjam ali pošto ali Telekom. Da njih to sploh ne zanima.Z vsakim dotikanjem je razpoka na ekranu večja in še mi niso vrnili napajalnega kabla za tv.Poklical sem tudi Telekom in jih obvestil kaj je na stvari.Vendar mi je že na začetku prijazna gospa povedala ,da do zdej niso imeli takega primera in da bo zelo težko .A bo obvestila nadrejene. Povejte mi a je še sploh kakšna možnost uveljavljanja kakšne reklamacije. Se najlepše zahvaljujem za odgovor.

 52. 52 10.01.2014 | Ivana:

  Pozdravljeni!
  Vceraj zvecer sem v big bangu kupila Tv sprejemnik philips (900e). Ko sem ga prinesla domov in odprla sem opazila, da je na ekranu zascitna folija, ki je v zgornjem desnem uglu visela. Po pravilu, da vse tehnicne stvari imajo zascitno folijo sem jo poskusila dati dol vendar se je na polovici vstavilo. Ker je bilo prepozno, da bi poklicala in vprasala za nasvet sem tv spakirala. Danes zjutraj sem poklicala v trgovino, povedali so, da ta televizija nima zascitne folije oz, da se ta folija ne odstranjuje.
  Televizijo sem vrnila nazaj, cakam na njihovo resitev.
  Ali lahko v tem primeru uveljavim stvarno napako (folija je v zgornjem delu ekrana bila ze odlepljena, nobenih navodil zraven ni bilo)?
  Hvala za odgovor